Wiosna, lato, jesień, zima – zupa zawsze jest moim numerem 1! Dzisiaj na kolację będzie pyszna warzywna i bardzo sycąca zupa, która wcale nie miała trafić na blog, ale tak mnie zaczarowała, że postanowiłam Wam ją przedstawić. Bazą zupy są warzywa i soczewica, którą zazwyczaj doprawiam na modłę indyjską, tym razem chyba ze względu na słońce za oknem moje zmysły poszybowały w stronę Włoch i zupa zawdzięcza główną nutę włoskiej paście z pikantnych papryczek pepperoncino. Dodatki z jakimi ją podamy czy to będą szaszłyki z krewetek jak w moim przypadku czy grzanki z mozarellą, sprawią, że będzie wyśmienitą sycącą kolacją! Smacznego 🙂
SKŁADNIKI:
- 3 marchewki
- 200 g czerwonej soczewicy
- 0,5 l passaty pomidorowej
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty z pepperoncini – ja użyłam pasty pepperoncini macinati produktu z jednej popularnych sieciówek
- 0,7 l wody
- 1 łyżka masła
- sól
SZASZŁYKI Z KREWETEK:
- 2 szt krewetek na porcję
- 1 / 3 szklanki oliwy
- dymka
- 1 ząbek czosnku
- koperek
Oliwę delikatnie podgrzewamy, dodajemy łodygi koperku i przekrojony na pół ząbek czosnku. Podgrzewamy oliwę z warzywami przez kilka minut. Koperek siekamy drobno i zalewamy podgrzaną oliwą.
Na szpatułki bambusowe do szaszłyków nabijamy na przemian krewetki z dymką. Na łyżce oliwy koperkowej podsmażamy krewetki szaszłyki aż złapią różowy kolor po ok. minucie po każdej stronie.
Na maśle podsmażamy obraną i pociętą w kawałki marchewkę, cebulę i czosnek. Kiedy warzywa lekko zbrązowieją zlewamy je wodą i gotujemy ok 20 min.dodajemy soczewicę i gotujemy kolejny kwadrans. Kiedy warzywa zmiękną wlewamy passatę pomidorową i doprawiamy pastą z papryczek pepperoncini, zagotowujemy i blendujemy na krem.
Zupę podajemy z krewtkowymi szaszłykami i oliwą koperkową.Pyszności!
prezentuje się wspaniale!
Dziękuję 🙂