BARDZO PIKANTNA I PYSZNA ZUPA Z SOCZEWICY Z SZASZŁYKAMI Z KREWETEK

D71A4258aWiosna, lato, jesień, zima – zupa zawsze jest moim numerem 1! Dzisiaj na kolację będzie pyszna warzywna i bardzo sycąca zupa, która wcale nie miała trafić na blog, ale tak mnie zaczarowała, że postanowiłam Wam ją przedstawić. Bazą zupy są warzywa i soczewica, którą zazwyczaj doprawiam na modłę indyjską, tym razem chyba ze względu na słońce za oknem moje zmysły poszybowały w stronę Włoch i zupa zawdzięcza główną nutę włoskiej paście z pikantnych papryczek pepperoncino. Dodatki z jakimi ją podamy czy to będą szaszłyki z krewetek jak w moim przypadku czy grzanki z mozarellą, sprawią, że będzie wyśmienitą sycącą kolacją! Smacznego 🙂

SKŁADNIKI:

  • 3 marchewki
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 0,5 l passaty pomidorowej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty z pepperoncini – ja użyłam pasty pepperoncini macinati produktu z jednej popularnych sieciówek
  • 0,7 l wody
  • 1 łyżka masła
  • sól

SZASZŁYKI Z KREWETEK:

  • 2 szt krewetek na porcję
  • 1 / 3 szklanki oliwy
  • dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek

Oliwę delikatnie podgrzewamy, dodajemy łodygi koperku i przekrojony na pół ząbek czosnku. Podgrzewamy oliwę z warzywami przez kilka minut. Koperek siekamy drobno i zalewamy podgrzaną oliwą.

Na szpatułki bambusowe do szaszłyków nabijamy na przemian krewetki z dymką. Na łyżce oliwy koperkowej podsmażamy krewetki szaszłyki aż złapią różowy kolor po ok. minucie po każdej stronie.

Na maśle podsmażamy obraną i pociętą w kawałki marchewkę, cebulę i czosnek. Kiedy warzywa lekko zbrązowieją zlewamy je wodą i gotujemy ok 20 min.dodajemy soczewicę i gotujemy kolejny kwadrans. Kiedy warzywa zmiękną wlewamy passatę pomidorową i doprawiamy pastą z papryczek pepperoncini, zagotowujemy i blendujemy na krem.

Zupę podajemy z krewtkowymi szaszłykami i oliwą koperkową.Pyszności!

D71A4247

 

D71A4292

2 komentarze

Skomentuj foodmania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *