Do tego ciasta przygrywała mi boska Diana Ross i nucąc Upside Down zrobiłam odwrócone ciasto z czerwonymi pomarańczami. Przepis jest tak prosty i szybki a ciasto tak pyszne, że uzależniamy się od niego błyskawicznie. W pomarańczowym sezonie popijamy je świeżo wyciśniętym schłodzonym sokiem z pomarańczy i tanecznym krokiem wchodzimy w tydzień 🙂
SKŁADNIKI:
- 3 czerwone pomarańcze
- 100 g masła
- torebka (16 gram) cukru waniliowego
- 2 jajka
- 100 g maki tortowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- łyżka miodu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Forma do ciasta o średnicy ok. 20 cm. Na patelni podgrzewamy miód z cukrem i sokiem z 1/2 pomarańczy, powoli gotując robimy gęsty syrop. 2 pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w grube plasterki. Na dno formy wlewamy syrop i układamy plasterki pomarańczy.
Jajka miksujemy z cukrem waniliowym i sokiem z 1/2 pomarańczy przez minutę aż ładnie się połączą. Suche składniki łączymy razem. Do masy jajecznej dodajemy miękkie masło i suche składniki. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę, którą wylewamy na pomarańcze.
Ciasto pieczemy przez 40-45 min w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto na kilka minut do przestygnięcia. Zdejmujemy obręcz i przy pomocy talerza odwracamy ciasto “do góry nogami”.
Czy moglabys uscislic ile cukru waniliowego dodalas?
Już uściślone, dodałam całe opakowanie – 16 gram. 🙂