ODWRÓCONE CIASTO Z CZERWONYMI POMARAŃCZMI

D71A1159

Do tego ciasta przygrywała mi boska Diana Ross i nucąc Upside Down zrobiłam odwrócone ciasto z czerwonymi pomarańczami. Przepis jest tak prosty i szybki a ciasto tak pyszne, że uzależniamy się od niego błyskawicznie. W pomarańczowym sezonie popijamy je świeżo wyciśniętym schłodzonym sokiem z pomarańczy i tanecznym krokiem wchodzimy w tydzień 🙂

SKŁADNIKI:

  • 3 czerwone pomarańcze
  •  100 g masła
  • torebka (16 gram) cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g maki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka miodu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Forma do ciasta o średnicy ok. 20 cm. Na patelni podgrzewamy miód z cukrem i sokiem z 1/2 pomarańczy, powoli gotując robimy gęsty syrop. 2 pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w grube plasterki. Na dno formy wlewamy syrop i układamy plasterki pomarańczy.

Jajka miksujemy z cukrem waniliowym i sokiem z 1/2 pomarańczy przez minutę aż ładnie się połączą. Suche składniki łączymy razem. Do masy jajecznej dodajemy miękkie masło i suche składniki. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę, którą wylewamy na pomarańcze.

Ciasto pieczemy przez 40-45 min w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto na kilka minut do przestygnięcia. Zdejmujemy obręcz i przy pomocy talerza odwracamy ciasto “do góry nogami”.

D71A1202

D71A1168

D71A1188

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *