Uciekam z kuchni na łono natury, a na obiad zrobię błyskawiczne risotto z quinoa. Jest pyszne, piękne i zdrowe. Kiedy wiosna jest tak kapryśna jak tegoroczna nie ma sensu tracić wielu godzin w kuchni na przygotowanie obiadu. Korzystajmy z nowalijek i poddając je niewielkiej obróbce termicznej róbmy sałatki, kaszotta, wytrawne owsianki. Ziarna plus warzywa to tajemnica smukłej talii, a chyba wszyscy do niej dążymy, szczególnie na wiosnę 😉 Poniższy przepis możemy dowolnie modyfikować, zamiast rzodkiewek dodać szparagi, zamiast pikantnej pasty zrobić ziołowy sos, zależy co nam danego dnia w duszy gra 🙂 Najważniejsze, że znowu zdrowo, bez soli i sezonowo!
SKŁADNIKI 1 duża, lub 2 małe porcje:
- 4 łyżki trzykolorowej quinoa
- 2 łyżki masła
- 500 ml wody
- 20 g białego sera, lub fety
- pęczek rzodkiewek
- mieszanka ziół: mięta, kolendra, pietruszka
- 1 pomidor
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka oliwy
Pomidora obieramy ze skóry i wydrążamy z gniazd nasiennych.Na oliwie podsmażamy pomidora, chili i czosnek i blendujemy na pastę.
Komosę ryżową gotujemy w wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy wodę i dodajemy łyżką masła. Podgrzewamy aż masło się rozpuści i dodajemy połowę ziół i ser. Na maśle podsmażamy pokrojone w ćwiartki rzodkiewki. Komosę przekładamy do miseczki i podajemy z rzodkiewkami, pikantną pastą i pozostałymi świeżymi ziołami. Przepychota!
Przepis powstał przy współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.