Oto kolejny przepis z moimi ukochanymi jagodami omlet – dutch baby. Omlety pieczone w piekarniku pamiętam z dzieciństwa, zajadałm je z konfiturą, lub sokiem owocowym. Tym smakołykiem budził mnie Tata w weekend i jak nie lubię wstawawać z łóżka generalnie, to w tym wypadku milej było się zwlec 🙂 Teraz omlet muszę robić sobie sama i to już jest zupełnie inna kategoria śniadania. Ten omlet jest o niebo lepszy niż jego klasyczna wersja, bo owoce dodajemy już do środka, na czas zapiekania, a następnie ponownie świeże owoce wędrują na wierzch omletu i np. bita śmietana, cukier puder, sos czekoladowy, lub co nam się żywnie podoba ;-))) Przepis na bazę dutch baby możemy wykorzystać do wersji słodkich i wytrawnych, nie ma w tym wypadku żadnych ograniczeń. Kiedy zrobicie go po raz pierwszy zobaczycie jak szybkie i pyszne jest to śniadanie. W moim repertuarze gości już od dawna jako niezawodny hit!
PRZEPIS NA PIECZONY OMLET Z JAGODAMI
SKŁADNIKI:
- 2 jajka od kurek z wolnego chowu
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 garści jagód
DO PODANIA:
- cukier puder
- jagody
- bita śmietana
- sos czekoladowy
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Będziemy potrzebować naczynie, które możemy wstawić do piekarnika, w moim wypadku była to mała patelnia i naczynie do curry. Naczynia nagrzwamy w piekarniku.
Wszystki składniki omleta dokładnie mieszamy rózgą. Nagrzane patelnie smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Na ciasto wykładamy jagody. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 min, omlet powinien ładnie wyrosnąć i się zarumienić.
SOS CZEKOLADOWY:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 36%
- szczypta soli
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i odrobinę soli, aby podkręcić smak sosu, opcjonalnie możemy dodać chilli, kawę, lub skórkę otartą z pomarańczy w zależności jakie smaki najbardziej lubimy.
Omlet podajemy na patelni z extra owocami, bitą śmietaną, cukrem pudrem i ciepłym sosem czekoladowym. Smacznego!
Więcej przepisów z jagodami ?