MŁODY JAŚ W SOSIE POMIDOROWO-SELEROWYM

Raz do roku gotuję fasolkę po bretońsku, gotuję jej podwójną ilość i część zamrażam, na zaś, lub na szary jesienny dzień. Ta potrawa w letniej wersji z młodej, delikatnej fasolki i ze świeżych pysznych pomidorów, to zupełnie inne danie niż zimowa fasolka po bretońsku. Tym razem podrasowałam sos parmezanem, ktoremu pozowliłam się całkowicie rozpuścić i zagęścić sos i smażonym z miodem selerem. Uwaga sos ma selerowy posmak, wiem, że dla niektórych osób smak selera może być zbyt kontrowersyjny ( sama do niedawna byłam jedną z nich ), ale w tym wypadku świetnie wzbogaca smak sosu. Ja użyłam 4 malutkich selerów z własnej hodowli wraz z łodygami 😉 Niedowiarkom na pierwszy raz proponuję jednego małego selera, uprażony z miodem zmienia diametralnie bulwiasty smak. Smacznego!

PRZEPIS NA MŁODEGO JASIA W POMIDORACH

SKŁADNIKI:

  • 1 kg młodej fasolki jaś
  • 2 kg pomidorów polnych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 młody, mały seler
  • liście selera
  • 4 świeże liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • skórka parmezanu
  • 1/2 łyżeczki miodu

PRZYGOTOWANIE

Młodego jasia zalewamy wodą z  dodatkiem liścia selera, ziela angielskiego, liścia laurowego i gotujemy ok. 2 godziny.

Na maśle podsmażamy cebulę, czosnek, selera aż warzywa ładnie się zarumienią. Dodajemy miód, żeby skarmelizować warzywa i smażymy kilka minut.

Pomidory spażamy i obieramy ze skóry. Tniemy w grubą kostkę i dodajemy do skarmelizowanych warzyw. Pomidory z warzywami przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, skóRką parmezanu i natką pietruszki. Gotujemu ok. 30 min. Sos blendujemy. Do sosu przelewamy fasolkę Z 1/3 wody z gotowania. Fasolkę z sosem gotujemy jeszcze ok 1 godzinę. Podajemy z pieczywem.

_71A1229

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *