Sałatka z zielonej fasolki to moje pożegnanie lata. Pyszne pożegnanie lata 😉 Dużo ziaren, wędzona ryba i genialny sos – sałatka znika w mgnieniu oka. Ostatnie plony z działkowej szklarni zebrane, nalewki nastawione, zapasy na zimę zrobione. Rozpoczynam sezon rozgrzewających zup, pysznych wzmacniającyhc naparów i cytrusów, ale wcześniej może powtórzę tę pyszną sałatkę 😉 Smacznego!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z ZIELONEJ FASOLKI
SKŁADNIKI:
- 300 g zielonej fasolki
- 120 g wędzonego na zimno łososia
- 1 łyżeczka suszonego chili w płatkach
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
SOS:
- 1 żółtko
- 100 ml oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki sezamu
- sól
- pieprz
- skórka z1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do stopnia miękkości jaki najbardziej lubimy. Łososia tniemy w cieniutkie plasterki. Przy pomocy robota kuchennego, lub rózgi przygotowujemy sos. Do żółtka powoli wlewamy oliwę i ubijamy na puszytsą gładką masę, dodajemy pozostałe składniki sosu i dokładnie mieszamy.
Ziarna prażymy na suchej patelni. Fasolkę polewamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi ziarnami. Dodajemy łososia i wcinamy.
Więcej przepisów na dania z zieloną fasolką znajdziecie tu.
Chcę koniecznie! Zapraszam na nowy post!
No ja bym tę sałatkę bardzo chętnie zniknęła, bardzo!
Beata, takie to chyba dziewczyńskie smaki ;-))
Wygląda obłędnie… bardzo chętnie wypróbuję przepis!
Będzie mi bardzo miło, daj koniecznie znać, czy smakowała 😉