ZIELONA FASOLKA Z PRAŻONYMI ZIARNAMI I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

green bean salad

Sałatka z zielonej fasolki to moje pożegnanie lata. Pyszne pożegnanie lata 😉 Dużo ziaren, wędzona ryba i genialny sos – sałatka znika w mgnieniu oka. Ostatnie plony z działkowej szklarni zebrane, nalewki nastawione, zapasy na zimę zrobione. Rozpoczynam sezon rozgrzewających zup, pysznych wzmacniającyhc naparów i cytrusów, ale wcześniej może powtórzę tę pyszną sałatkę 😉 Smacznego!

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z ZIELONEJ FASOLKI

SKŁADNIKI:

  • 300 g zielonej fasolki
  • 120 g wędzonego na zimno łososia
  • 1 łyżeczka suszonego chili w płatkach
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika

SOS:

  • 1 żółtko
  • 100 ml oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki sezamu
  • sól
  • pieprz
  • skórka  z1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do stopnia miękkości jaki najbardziej lubimy. Łososia tniemy w cieniutkie plasterki. Przy pomocy robota kuchennego, lub rózgi przygotowujemy sos. Do żółtka powoli wlewamy oliwę i ubijamy na puszytsą gładką masę, dodajemy pozostałe składniki sosu i dokładnie mieszamy.

Ziarna prażymy na suchej patelni. Fasolkę polewamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi ziarnami. Dodajemy łososia i wcinamy.

Więcej przepisów na dania z zieloną fasolką znajdziecie tu.

_71a1951

 

5 komentarze

Pozostaw odpowiedź Beata, Magazyn Kuchenny Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *