Dziś przepis dla ostatniej z dosh – kaphy. Kapha w porównaniu z pozostałymi doshami potrzebuję bardziej stymulującą dietę, stąd pikantne przyprawy takie jak: chilli, pieprz, imbir, czosnek, cebula. Odpowiadają jej smaki gorzkie, pikantne, kwaśne. Szczerze mówiąc byłam zdziwiona, że do wegańskiego dania użyłyśmy czosnku i pora wg. zasad wegańskiej diety buddyjskiej czosnek, czy cebula są zarezerwowane dla mięsożerców. Okazuje się, że miałam błędny pogląd na dietę ajurwedyjską, byłam pewna, że to dieta wegetariańska, okazuje sie, że dozwolone jest w niej mięso. Ja w moich przepisach ajurwedysjkich pozostanę w wersji wege, nie jestem zatwardziałym mięsożercą i Wam też polecam umiar w tej kwestii. Sir fy wg przepisu Shili jest błyskawiczny, aromatyczny i pyszny. Smacznego!
PRZEPIS NA WEGAŃSKI STIR FRY DLA DOSHY KAPHA
SKŁADNIKI 2 PORCJE:
- 2 małe, lub 1 duży por
- 2 garści kiełków soi
- łyżka startego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- olej sezamowy
- 100 g makaronu vermicelli z fasoli mung
DO PODANIA:
- chlli w proszku
- czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE :
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Na patelni podsmażamy starty imbir i czosnek ok.minutę, kiedy przyprawy puszczą aromaty dodajemy pokrojonego w palsterki pora i smażymy ok. 5 min. Do pora dodajemy kiełki i smażymy kolejne 2 minuty. Na patelnię dodajemy makaron, wszystko minutę podgrzewamy na dużym ogniu i nakłądamy na talerze. Podajemy posypane czarnym pieprzem i chilli. Pycha!
Dania dla pozostałych dosh znajdziecie pod tym linkiem.