Domowe pesto jest proste w wykonaniu i żadne kupne nie dorówna mu w smaku. Nadmiar można wykorzystać do mięs, kanapek, a nawet owoców morza, będzie tak pysznie i pachnąco jak na włoskich wakacjach.
SKŁADNIKI:
PESTO
- doniczka bazylii
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny
- garść orzeszków pinii uprażonych na suchej patelni
- 15 gram tartego parmezanu
- oliwa z oliwek
Do zrobienia pesto można użyć blendera, lub utrzeć wszystkie składniki w moździerzu. Pokrojony ząbek czosnku solimy i odstawiamy na 2 minuty, kiedy czosnek zmięknie ucieramy go z bazylią, następnie dodajemy orzeszki pinii, parmezan, pieprz i oliwę. Składniki ucieramy do konsystencji pasty, ale tak aby zostały drobinki składników, w razie potrzeby dodajemy oliwę. Pesto pachnie i smakuje obłędnie.
MAKARON Z SEPIĄ:
Przepis na to ciasto makaronowe pochodzi z książki do Kitchen Aida, makaron z tego ciasta wychodzi wyśmienity i szczerze polecam ten przepis.
- 2 szklanki mąki ’00’ tzw. semolina
- 2 szklanki mąki np. tortowej
- 2 duże rozkłócone jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki soli
- 1 szklanka zimnej wody
Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce, rozkłóć jajka widelcem, dodaj do jajek oliwę i ponownie wymieszaj, do miksu jajek z oliwą dodaj zimna wodę i dokładnie wymieszaj, do suchych składników dodaj miksturę z jajek i dokładnie wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne, tak wyrobione ciasto owiń w folie i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto na blat kuchenny i pozwól mu się ogrzać przez ok. 15 minut. Na pospanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek i pokrój w paseczki. Makaron można zwinąć w gniazdka i pozostawić do wyschnięcia, lub ugotować w osolonym wrzątku.
Tak przygotowany ugotowany makaron, mieszamy z pesto i posypujemy odrobina tartego parmezanu. Palce lizać!