Kapusta przygotowana w ten sposób jest wyśmienitym dodatkiem nie tylko na święta. Sukcesem tej potrawy są dobre składniki, jest ich tylko kilka, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na jakość użytych produktów.
SKŁADNIKI:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 1/2 kg pieczarek
- ok. 10 dkg. suszonych grzybów leśnych
- pieprz
- ziele angielskie 4-5 szt.
- 1 listek laurowy
- 2 łyżki masła
Suszone grzyby zostawiamy namoczone na noc w niewielkiej ilości wody. Kapustę kroję na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy podwójną ilością wody w stosunku do kapusty, dodajemy ziele angielskie listek laurowy, namoczone grzyby i dusimy ok. godziny. W razie potrzeby podlewamy kapustę wodą spod namoczonych grzybów. Na odrobinie masła podsmażamy cebulę i dodajemy ją do kapusty. Dusimy kolejne 20 minut. Na pozostałym maśle podsmażamy pieczarki i dodajemy je na ostatni kwadrans duszenia kapusty. Doprawiamy solą i pierzem, kapusta najlepiej smakuje odgrzewana następnego dnia.