KAPUSTA Z GRZYBAMI LEŚNYMI I PIECZARKAMI

kapusta z grzybamiKapusta przygotowana w ten sposób jest wyśmienitym dodatkiem nie tylko na święta. Sukcesem tej potrawy są dobre składniki, jest ich tylko kilka, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na jakość użytych produktów.

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • ok. 10 dkg. suszonych grzybów leśnych
  • pieprz
  • ziele angielskie 4-5 szt.
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki masła

Suszone grzyby zostawiamy namoczone na noc w niewielkiej ilości wody. Kapustę kroję na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy podwójną ilością wody w stosunku do kapusty, dodajemy ziele angielskie listek laurowy, namoczone grzyby i dusimy ok. godziny. W razie potrzeby podlewamy kapustę  wodą spod namoczonych grzybów. Na odrobinie masła podsmażamy cebulę i dodajemy ją do kapusty. Dusimy kolejne 20 minut. Na pozostałym maśle podsmażamy pieczarki i dodajemy je na ostatni kwadrans duszenia kapusty. Doprawiamy solą i pierzem, kapusta najlepiej smakuje odgrzewana następnego dnia.

1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *