Idealne letnie, zdrowe danie jednogarnkowe. Do tej potrawy nie musimy obierać bobu jeśli jest młodziutki, jeśli jednak skórka jest zbyt twarda nie ominie nas łuskanie zblanszowanych fasolek.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 1/2 kg bobu
- 200 g. filetu z łososia
- pęczek rzodkiewki
- 1 cytryna
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki zimnej wody
- sól do smaku
Bób blanszujemy i obieramy. Natkę, czosnek, sok z połowy cytryny, oliwę i wodę blendujemy. W naczyniu do zapiekania wykładamy bób, ćwiartki rzodkiewek i obtaczamy wszystko w przygotowanej salsie. Łososia tniemy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu do zapiekania, skrapiamy cytryną i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.