MUS CZEKOLADOWY Z WIŚNIÓWKĄ

IMG_5524a

Jestem dokumentnie uzależniona od czekolady, dlatego TEN mus moim idealnym deserem. Bardzo mocno czekoladowy z delikatną nutą wiśniówki… słodka rozpusta. Mała filiżanka na drugie śniadanie pozwoliła mi zapomnieć, że dziś znowu poniedziałek:-)

 

 

 

 

SKŁADNIKI*:

  • 4 białka jajek
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 50 ml wiśniówki
  • 50 g masła
  • cukier – mus jest intensywnie czekoladowy, ale niesłodki, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie desery proszę dodać pod koniec ubijania do białek cukier puder

Białka ubijamy na sztywną pianę. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem i dodajemy wiśniówkę. Śmietankę ubijamy na sztywno uważając, aby jej nie przebić. Odkładamy ok. 2 łyżki ubitej śmietany do ozdoby deseru. Dokładnie mieszamy ubite białka, śmietanę i masę czekoladową. Przekładamy do naczynek, dekorujemy bitą śmietaną, kakao, lub świeżymi owocami i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Mus może stać w lodówce ok. 3 dni.

* Z podanej ilości składników uzyskałam 11 porcji różnej wielkości filiżanek i kubeczków.

Bez

IMG_5379a

IMG_5488a

IMG_5479a

2 komentarze

    • Mnie wyszło 11 porcji, ale różnej pojemności kubeczków i filiżanek. Bardzo szybko te 11 porcji zostało pochłoniętych, ale oczywiście można zrobić mus z połowy składników.)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *