FASOLKA,DYNIA, JARMUŻ I MAJONEZ Z WASABI IDEALNA KOMBINACJA!

D71A8097aaa

Ostatnio tak własnie się żywię: zdrowo,szybko i pysznie! Nie mam czasu na długie gotowanie i stawiam na “miski szczęścia” Różne warzywa pieczone, lub smażone, połączone często z ziarnami, różnego rodzaju kaszami, w sałatkowym miksie. Dynię można upiec raz na kilka dni i dorzucać do różnych kombinacji smakowych, rzodkiewki z patelni to od kilku lat mój hit, jarmuż –  no cóż czy istnieje zdrowsze warzywo? Uwierzcie robiąc zakupy raz w tygodniu na rynku jesteśmy w stanie codziennie gotować inne danie za kilka groszy i w kilka minut. Polecam eksperymenty w dokładaniu i odejmowaniu rożnych warzyw do baz sałatkowych wedle własnych upodobań, tak powstają genialne dania 🙂

SKŁADNIKI:

  •  ćwierć kilo fasolki zielonej
  • 4 rzodkiewki pocięte w ćwiartki
  • 2 jajka od zielononóżek
  • 1 marchewka jeśli możecie kupcie kolorowe marchewki, ożywią ładnie sałatkę
  • jarmuż
  • pieczona dynia
  • pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 marynowane pepperoni
  • oliwa
  • majonez
  • wasabi w proszku
  • sezam

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki.

Fasolkę obieramy i blanszujemy. Dynię tniemy w kostkę. Jarmuż obieramy z łodygi i tniemy na mniejsze kawałki. Czosnek ścieramy na tarce, peppperoni siekamy w plasterki, majonez mieszamy z wasabi i odrobiną pociętego koperku.

Na oliwie podsmażamy marchewkę i rzodkiewkę, stopniowo dodajemy jarmuż, czosnek, dynię i fasolkę. Podsmażamy ok. 5 min.

Podajemy z sezamem, majonezem z wasabi, jajkami na twardo doprawione świeżo mielonym pieprzem i posiekanym koperkiem. Pyszka!

D71A8113

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *