PIECZONA FETA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

pieczona feta z pomidorami i czosnkiem

D71A8218Ponownie powtórzę prawdę starą jak świat: w prostocie siła! Pieczony ser, oliwa, czosnek, pomidory, zioła i pikantne chili! Niebo w gębie! Pierwszą porcję zjadłam ciepłą z papieru, maczając chleb w oliwie i sokach wypływających z pomidorów 😉 Rewelacja i to rewelacja ultra zdrowa! Zróbcie koniecznie dzisiaj na kolację, nie pożałujecie ;-)!!!!!

PRZEPIS NA PIECZONĄ FETĘ

SKŁADNIKI:

  • 1 kostka twardego, dobrej jakości sera feta
  • kiść pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • PRZYGOTOWANIE:

Papryczkę bardzo drobno siekamy z natką pietruszki. Na papierze do pieczenia układamy ser i pomidorki koktajlowe, na serze układamy papryczkę z natką, polewamy oliwą i wokół rozkładamy plasterki czosnku. Pieczemy ok. 20 m w temperaturze 180 stopni.  Podajemy z pieczywem, lub z sałatką z kaszy gryczanej.

 Przepisy powstały we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.

D71A8245

SAŁATKA:

  • pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • 4 rzodkiewki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa
  • 2 łyżki octu  winnego
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Cebulę i rzodkiewki tniemy w cieniutkie plasterki i marynujemy  w occie winnym i oliwie. Kaszę gryczaną mieszamy z zamarynowanymi warzywami, natką pietruszki, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i skórką z cytryny. Podajemy na ciepło z pieczoną fetą, pomidorkami i sosem spod pieczenia sera. Pycha!!!!

D71A8283