MAKARON RYŻOWY W CURRY Z KREWETKAMI

malezyjski przysmak

Ryżowe kluski w curry ( curry noodles ) to jedno z moich ulubionych ulicznych dań w Malezji. W kilka chwil możemy je odtworzyć w domu i dodać nasze rodzime, sezonowe dodatki. Ja wkroiłam młode marchewki, które zachowały kolor i ugotowały się al dente, tak, że stawiały lekki opór zębom. Pogoda w weekend ma być iście tropikalna, ja będę w Poznaniu szukać najlepszego ramenu w Polsce i prowadzić warsztaty z Kukbukiem ze stylizacji kulinarnych – trzymajcie kciuki, abyśmy nie dostały udaru ze skwaru 😉 A Wy jakie macie plany na ten upalny, cudowny weekend?!

PRZEPIS NA CURRY NOODLES:

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • główka młodego czosnku
  • świeży imbir ok 5 cm
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 4 młode marchewki
  • 1 młoda cebulka
  • makaron ryżowy nitki 100 g
  • 700 ml mleka kokosowego
  • świeża kolendra
  • 1 czerwona papryczka chili
  • olej kokosowy
  • pistacje
  • 150 ml wody
  • 14 krewetek tygrysich
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE:

Na oleju podsmażamy drobno pocięty czosnek, chili, imbir i cebulkę. Do przesmażonych warzyw dodajemy pastę curry, smażymy minutę, wlewamy mleczko kokosowe, wodę i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy makaron ryżowy. pokrojoną w paseczki marchewkę i krewetki. Gotujemy dopóki makaron nie zmięknie i krewetki nie zmienią koloru ok. 5 -7 min. Doprawiamy sokiem z cytryny i ew. solą. Curry podajemy ze świeżą kolendrą i posiekanymi pistacjami.

Pozostałe przepisy inspirowane indonezyjskimi wakacjami zebrałam dla Was w jednym miejscu pod tagiem #SUMATRA.

_71A7877

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *