QUESADILLA Z KREWETKAMI I PICO DE GALLO

2Od wielu lat w polskich sklepach dostępne są pszenne tortille –  w wielu rozmiarach, a nawet smakach. Dzięki temu udogodnieniu w kilka chwil możemy przygotować wspaniałe meksykańskie danie wykorzystując pozostałości z chilli con carne, lub komponując własny farsz. Moim ulubionym dodatkiem z kuchni meksykańskiej jest pico de gallo – sałatka ze świeżych pomidorów, cebuli,chilli, czosnku i świeżej kolendry. Zimą z braku aromatycznych świeżych warzyw w naszej strefie zwrotnikowej używam pomidorów z puszki i pico de gallo podaję jako sos a nie sałatkę. Fantazja w kuchni i umiejętność przystosowania to nasz sprzymierzeniec:)

SKŁADNIKI NA 2 OSOBY:

  • 4 pszenne tortille
  • 150 g startego żółtego sera
  • 100 g. obranych krewetek

PICO DE GALLO

  • 1/2 puszka pomidorów bez skóry
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • pół papryczki chilli oczyszczonej z nasion

Pico de gallo: pomidory wkładamy do blendera, dodajemy cebulę, czosnek, chilli i kolendrę i delikatnie miksujemy.

Wyłożoną na papier do pieczenia tortillę smarujemy pico de gallo, posypujemy startym żółtym serem i krewetkami, przykrywamy drugą tortillą i smarujemy jej wierzch odrobiną oliwy.  Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy przygotowaną tortillę i zapiekamy ok 4 minuty przy włączonej górnej grzałce. Podajemy ciepłe z pico de gallo, śmietaną, lub guacamole jako dodatkiem.

queso

8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *