Ragu z mielonej wołowiny to danie, które możemy wykorzystać na kilka sposobów. Możemy je podać jako sos do makaronu, zapiec pod ziemniakami w stylu shepherd’s pie (jak robi to Jamie Oliver), nadziać nim cannelloni lub zjeść z pieczywem – tak najbardziej lubię ja:)
SKŁADNIKI 4 porcje:
- 1 kg chudej mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- ok. 400 ml czerwonego wytrawnego wina
- 500 ml passaty pomidorowej
- świeży rozmaryn
- pieprz
- sól
- oliwa
Wołowinę podsmażamy na oliwie, tak aby zmieniła kolor na szary i przekładamy do dużego garnka. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy winem i passatą, dodajemy przyprawy, zagotowujemy i trzymamy na ogniu ok. godziny, aż płyn wyparuje i sos będzie gęsty, a mięso miękkie.