Pieczone w piekarniku warzywa z dodatkiem bardzo słonych i intensywnych anchois mogą być wyśmienitym dodatkiem do dań, luby samodzielnym lekkim posiłkiem.
SKŁADNIKI:
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 1 por
- 6 filecików anchois
- 3 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- otarta skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- gałka muszkatołowa
Odcinamy od fenkułu koperek,a bulwy kroimy na ćwiartki. Blanszujemy koper kilka minut w osolonej wodzie. Pora kroimy na 2 cm kawałki i układamy wraz z osuszonym fenkułem w naczyniu do zapiekania. Na patelni podgrzewamy masło i dodajemy fileciki anchois, podsmażamy je kilka minut na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Ciepłym masłem polewamy warzywa, dodajemy sok z cytryny i oliwę. Warzywa pieczemy przez ok 30 minut w 180 stopniach. Podajemy z otartą gałką muszkatołową, ozdobione skórką z cytryny i koperkiem.