Zeszłoroczny mazurek różany podbił nasze podniebienia. W tym roku będzie u nas gościł kolejny raz jednak z małą modyfikacją. Do masy serowo różanej dodałam rozpuszczoną w śmietance białą czekoladę tak jak w przepisie z Kukbuka nr. 2 podpowiada strawberriesfrompoland.
SKŁADNIKI:
- 200 g. mąki pszennej
- 60 g. cukru
- 150 g. zimnego masła
- 1 jajko
- 100 g. białej czekolady
- 50 ml śmietanki kremowej
- 250 g. białego serka kremowego
- 100 g. płatków migdałowych
- 3 łyżki różanej konfitury
Z mąki, cukru, masła i jajka zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i przenosimy do formy. Ciasto jest bardzo kruche, dlatego jeśli nie daje się rozwałkować, formę wyklejamy kawałkami ciasta i wstawiamy ponownie na 30 minut do lodówki. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy formę ze schłodzonym ciastem i pieczemy ok. 40 minut. Podgrzewamy śmietankę z czekoladą aż do uzyskania jednolitej masy. Masę czekoladową mieszamy z serkiem i konfiturą różaną. Na ostudzony spód mazurka wykładamy masę serową i posypujemy płatkami migdałów.
bardzo ładnie wygląda, wolę takie mazurki od tych kajmakowych.
Wygląda rewelacyjnie 🙂
Dziękuję:) Niestety nie można przestać go jeść;-)
Piękny ten mazurek z migdałami – pycha
Jest tak smaczny, że robię 3 kolejne na święta;-)
jaki serek najlepiej?
Ja kupiłam presidenta 500 g w folii zwinięty jak roladka, ale każdy kremowy będzie dobry:-)
Dzięki! 🙂
🙂