TORT BEZOWY Z JAGODAMI

IMG_9321aOkazja czyni tort;-) Wygrana w konkursie organizowanym przez Jemy w Łodzi na najlepszy łódzki blog kulinarny sprawiła mi wiele radości i zachęciła do produkcji słodkości.  Tort łatwy i przyjazny w wykonaniu. Po schłodzeniu w lodówce łatwo się kroi i robi na gościach niesamowite wrażenie!

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 7 białek jaj dużych
  • 450 g. cukru
  • 1 litr śmietanki deserowej 36%
  • 1/2 kg jagód mrożonych
  • 50 ml. ginu
  • 150 g cukru
  • świeża mięta

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, powoli do ubitej piany dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i kremowa. Białek nie można przebić, należy je ubijać bardzo długo aż konsystencja masy będzie zwarta i błyszcząca. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy ok 25 cm i wylewamy na nie sprawnym ruchem masę bezową. Bezę pieczemy/suszymy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni ok. 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i zostawiamy ją na ok. 2 godziny. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka beza popęka.

W rondelku rozmrażamy jagody, zasypujemy cukrem i karmelizujemy na małym ogniu do uzyskania bardzo gęstej jagodowej masy. W miarę potrzeb dodajemy cukier. Do jagód dodajemy gin i świeże listki mięty.

Kremówkę ubijamy uważając, aby nie przebić śmietanki na bardzo sztywną pianę.

Układamy kolejno wystudzoną bezę/bitą śmietanę jagody i dodatkowe listki mięty. Chłodzimy w lodówce przynajmniej  przez godzinę. SMACZNEGO!

IMG_9320a

 

2 komentarze

Skomentuj madzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *