Połączenie słodkiego ze słodkim, pyszna tarta wypełniona wariacją na tema Eaton Mess. Bita śmietana, świeże truskawki, syrop truskawkowy, mięta i podkład z malinowej konfitury. Prawdziwy deser dla łasuchów:-)
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 180 g. zimnego masła
- 1 jajko
- odrobina soli
- 2 łyżki cukru
- 280 g. mąki
KREM:
- 250 ml. zimnej śmietanki 36%
- bezy
- syrop truskawkowy
- konfitura malinowa – opcjonalnie
- listki świeżej mięty
- świeże truskawki
Siekamy zimne masło z mąką, dodajemy sól, cukier, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Kulę z ciasta wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do nie pokruszone bezy i syrop truskawkowy. Krem na czas pieczenia tarty wstawiamy do lodówki.
Tartę pieczemy w 180 stopni ok. 30 minut. Na wystudzony spód nakładamy warstwę konfitury malinowej, przykrywamy masą bezową i ozdabiamy świeżymi truskawkami i listkami mięty.
Ta tarta wygląda naprawdę dobrze.
ooo tak, to na prawdę dobra tarta;-)