POŻEGNANIE SZPARAGÓW

szparagi2Wiem, że nie da się najeść szparagów “na zapas”, ale w tym roku bardzo się staram. Poniżej kilka propozycji na kanapki, przystawki, śniadania, na zakończenie szparagowego sezonu:-(

 

 

 

GRZANKI Z JAKIEM I SZPARAGAMI SKŁADNIKI NA 2 szt.

  • 2 kromki chleba
  • łyżka masła
  • 4 szt. szparagów
  • 2 jajka
  • nać młodej pietruszki

Pieczywo opiec w tosterze, lub na patelni na maśle.  Szparagi pociąć na 2 cm kawałki i podsmażyć na maśle przez ok. 3 minuty. Usmażyć jajko sadzone. Na kromce chleba układamy jajko, szparagi, zioła, solimy i pieprzymy.

IMG_9100a

 

GRZANKI ZE SZPARAGAMI Z PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI, PIECZONĄ RZODKIEWKĄ I PECORINO:

  • 2 kromki ciabaty
  • pesto z liści rzodkiewki jak w tym przepisie
  • 4 szparagi
  • łyżka masła
  • 4 plasterki twardego żółtego pecorino
  • kilka pieczonych rzodkiewek jak w tym przepisie, lub 3 świeże sztuki

Na maśle podsmażamy pieczywo. Szparagi kroimy na 4 części, świeżą rzodkiewkę kroimy na ćwiartki i wraz ze szparagami podsmażamy ok. 5 minut na patelni. Grzanki smarujemy pesto, nakładamy żółty ser, szparagi i rzodkiewki. Pycha!

IMG_9154a

SZPARAGI NA PARZE Z KACZYM JAJEM 1 PORCJA:

  • 7 szt. szparagów
  • kacze jajo

Szparagi blanszujemy w garnku z wrzątkiem, lub gotujemy na parze. Kacze jajo smażymy na pa patelni. Szparagi układamy na talerzu doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z usmażonym jajkiem. Pochwała prostoty!

IMG_9384a1

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *