Wiem, że nie da się najeść szparagów “na zapas”, ale w tym roku bardzo się staram. Poniżej kilka propozycji na kanapki, przystawki, śniadania, na zakończenie szparagowego sezonu:-(
GRZANKI Z JAKIEM I SZPARAGAMI SKŁADNIKI NA 2 szt.
- 2 kromki chleba
- łyżka masła
- 4 szt. szparagów
- 2 jajka
- nać młodej pietruszki
Pieczywo opiec w tosterze, lub na patelni na maśle. Szparagi pociąć na 2 cm kawałki i podsmażyć na maśle przez ok. 3 minuty. Usmażyć jajko sadzone. Na kromce chleba układamy jajko, szparagi, zioła, solimy i pieprzymy.
GRZANKI ZE SZPARAGAMI Z PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI, PIECZONĄ RZODKIEWKĄ I PECORINO:
- 2 kromki ciabaty
- pesto z liści rzodkiewki jak w tym przepisie
- 4 szparagi
- łyżka masła
- 4 plasterki twardego żółtego pecorino
- kilka pieczonych rzodkiewek jak w tym przepisie, lub 3 świeże sztuki
Na maśle podsmażamy pieczywo. Szparagi kroimy na 4 części, świeżą rzodkiewkę kroimy na ćwiartki i wraz ze szparagami podsmażamy ok. 5 minut na patelni. Grzanki smarujemy pesto, nakładamy żółty ser, szparagi i rzodkiewki. Pycha!
SZPARAGI NA PARZE Z KACZYM JAJEM 1 PORCJA:
- 7 szt. szparagów
- kacze jajo
Szparagi blanszujemy w garnku z wrzątkiem, lub gotujemy na parze. Kacze jajo smażymy na pa patelni. Szparagi układamy na talerzu doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z usmażonym jajkiem. Pochwała prostoty!
szkoda, że nie da się ich tak po prostu zamknąć w słoiczku, ale tak by zostały takie świeże i pyszne jakie są teraz… 🙁
szkoda…:-)))
Oj ja też uwielbiam szparagi, w tym roku wyjątkowo sporo i często je jadałam 🙂 Twoje propozycje brzmią smacznie 🙂
Dziękuję, polecam ich wypróbowanie póki szparagi są dostępne:-)))