RILLETTES Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA

IMG_9416a

IMG_9601aRozpoczął się czas pikników i spotkań na świeżym powietrzu,  a nie ma nic milszego niż wspólny posiłek z przyjaciółmi pod chmurką:-) Dzisiejsza propozycja to francuski klasyk czyli rillette w wersji zupełnie nie klasycznej. Przygotowany jedynie  zwędzonych ryb, zakonserwowany masłem możemy zabrać na letnie wycieczki i delektować się jego delikatnym smakiem.

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 150 g. łososia wędzonego na zimno
  • 150 g. łososia wędzonego na ciepło
  • skórka otwarta z 1/2 cytryny
  • 1 szalotka bardzo drobno posiekana
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki śmietany 22%
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki masła łyżka masła

Łososia drobniutko siekamy i mieszamy ze śmietaną, musztardą, skórką z cytryny, sokiem z cytryny, koperkiem szalotką i masłem. Masę chłodzimy w lodówce ok. 2 godziny, podajemy z ogórkami małosolnymi, grzankami i cząstkami cytryny.

IMG_9458a

IMG_9604a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *