TAJSKA SAŁATKA Z WĘDZONYMI RYBAMI

IMG_9426a

IMG_9550aPyszna lekka, orzeźwiająca sałatka z wędzonymi rybami i makaronem ryżowym. Możemy ją podawać jako przystawkę, lub lekki lunch, zawiniętą w świeże liście sałaty i podaną z sosem do maczania, lub posypaną prażonymi orzechami jako danie główne.

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 DUŻE PORCJE:

  • 200 g. mieszanych wędzonych ryb ja użyłam łososia wędzonego na zimno i wędzonego na ciepło rekina
  • pół małego opakowania makaronu ryżowego
  • 2 szalotki drobniutko posiekane
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sok z 1 cytryny
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 mała papryczka chilli
  • sałata

Ryby drobno siekamy, zalewamy sokiem z cytryny. Dodajemy szalotkę, chilli, posiekane zioła i sos rybny – odstawiamy na ok. 30 minut a z smaki się przegryzą. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zamarynowaną rybę mieszamy z makaronem ryżowym i podajmy np. ze świeżymi listkami sałaty.

IMG_9555a

 

IMG_9565a

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *