Rozpoczął się czas pikników i spotkań na świeżym powietrzu, a nie ma nic milszego niż wspólny posiłek z przyjaciółmi pod chmurką:-) Dzisiejsza propozycja to francuski klasyk czyli rillette w wersji zupełnie nie klasycznej. Przygotowany jedynie zwędzonych ryb, zakonserwowany masłem możemy zabrać na letnie wycieczki i delektować się jego delikatnym smakiem.
SKŁADNIKI:
- 150 g. łososia wędzonego na zimno
- 150 g. łososia wędzonego na ciepło
- skórka otwarta z 1/2 cytryny
- 1 szalotka bardzo drobno posiekana
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki śmietany 22%
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki masła łyżka masła
Łososia drobniutko siekamy i mieszamy ze śmietaną, musztardą, skórką z cytryny, sokiem z cytryny, koperkiem szalotką i masłem. Masę chłodzimy w lodówce ok. 2 godziny, podajemy z ogórkami małosolnymi, grzankami i cząstkami cytryny.