Pyszna lekka, orzeźwiająca sałatka z wędzonymi rybami i makaronem ryżowym. Możemy ją podawać jako przystawkę, lub lekki lunch, zawiniętą w świeże liście sałaty i podaną z sosem do maczania, lub posypaną prażonymi orzechami jako danie główne.
SKŁADNIKI NA 2 DUŻE PORCJE:
- 200 g. mieszanych wędzonych ryb ja użyłam łososia wędzonego na zimno i wędzonego na ciepło rekina
- pół małego opakowania makaronu ryżowego
- 2 szalotki drobniutko posiekane
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sok z 1 cytryny
- otarta skórka z połowy cytryny
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 mała papryczka chilli
- sałata
Ryby drobno siekamy, zalewamy sokiem z cytryny. Dodajemy szalotkę, chilli, posiekane zioła i sos rybny – odstawiamy na ok. 30 minut a z smaki się przegryzą. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zamarynowaną rybę mieszamy z makaronem ryżowym i podajmy np. ze świeżymi listkami sałaty.
Fajny pomysł an gorąco popołudnia! Tajowie jak chodzą do wietnamskich knajp bardzo często takie sałatki zawijają w świeże ryżowe placki. Pycha!
Trzeba więc naśladować Tajów, wiedzą co robią:-)))) a sałatka na lato jest idealna, polecam!!