PIKANTNA PASTA Z BOBU

5Polskie  gauacamole. Zamiast avocado użyłam jędrnego, młodego bobu, pozostałe dodatki pozostawiłam jak w klasycznej wersji. Pasta jest wyśmienita, pikantna, aromatyczna – pyszna przekąska.

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg bobu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała suszona papryczka chilli
  • sok z 1/2 cytryny
  • otarta skórka z całej cytryny
  • 1 posiekana szalotka
  • pęczek kolendry
  • 4 łyżki oliwy
  • sól do smaku

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obrany z łupin  miksujemy w blenderze z pozostałymi składnikami. Odstawiamy na godzinę, aby smaki się przegryzły. Podajemy z tortillami, lub jako smarowidło do pieczywa.

mix

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *