BABECZKI Z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I OWOCAMI LATA

8

4Pyszne słodkie babeczki, wypełnione owocami i musem z białej czekolady – letnia rozpusta. W sezonie możemy wykorzystać ulubione owoce, zimą możemy je pominąć i wypełnić babeczki samym musem.  W każdej wersji będą pyszne!

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 10 MAŁYCH BABECZEK:

CIASTO:

  • 100 g. masła
  • 1 żółtko
  • 190 g. mąki
  • szczypta soli

MUS:

  • 100 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • owoce

Składniki ciasta połączyć i uformować kulę, wstawić na godzinę do lodówki. Metalowe foremki wysmarować masłem. Ciasto cieniutko rozwałkować i przełożyć do foremek. Babeczki pieczemy przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni.

W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę i dodajemy posiekaną czekoladę. Rozpuszczamy czekoladę w śmietance i studzimy masę. Do letniej masy czekoladowej wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.

Na dnie upieczonych babeczek układamy owoce i zalewamy czekoladową masą. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 160 stopni. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem i świeżymi owocami.

10

2

5

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *