INTENSYWNIE CZEKOLADOWE CIASTO Z MUSEM Z MASŁA ORZECHOWEGO

8Absolutna rozpusta,  murzynek nasączony likierem Baileys, przełożony musem z masła orzechowego w polewie z gorzkiej czekolady. Ciasto jest pyszne, lekko słone, a dzięki niewielkiej ilości cukru wręcz wytrawne. Bardzo polecam!

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA MAŁĄ KEKSÓWKĘ:

MURZYNEK:

  • 4 jajka
  • 60 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 60 g kakao
  • 100 ml likieru Baileys

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy powoli cukier i miksujemy przez ok minutę. Następnie dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. W misce mieszamy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem. Murzynka pieczemy około 40 minut w 170 stopniach.

5

 

MUS Z MASŁA ORZECHOWEGO:

  • 200 g solonego masła orzechowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • szczypta soli

Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę.

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • tabliczka 200 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • łyżka śmietany 30%

W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietanę i podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści.

9

ZŁOŻENIE CIASTA:

Wystudzone ciasto okrawamy jak biszkopt z powstałej podczas pieczenia skorupki i przekrawamy wzdłuż na dwie równe części. Likierem nasączmy murzynka, pamiętając o dokładnym rozprowadzeniu alkoholu. 1/2 musu orzechowego nakładamy na dolną część ciasta i przykrywamy drugą połówką. Pozostałą częścią musu pokrywamy górę, oraz boki ciasta. Wstawiamy do lodówki na noc, lub kilka godzin, aby mus stężał. Wystudzoną polewą  czekoladową pokrywamy boki i górę ciasta delikatnie mieszając z musem orzechowym. Łopatką, którą rozprowadzamy masę czekoladową tworzymy ozdobne fale na powierzchni ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy na kolejne kilka – minimum  5 godzin do lodówki, aby masa stężała. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania. Ciasto idealnie się kroi i jest pyszne!

mix1

6

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *