Pyszne curry z liśćmi curry, młodym kalafiorem i mulami. Bardzo szybki letni obiad. Kalafior wspaniale sprawdza się curry i idealnie współgra ze smakiem omułków. Polecam z dodatkiem wiejskiego pieczywa, aby nie zmarnować ani kropli sosu:-)
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 1 kalafior
- 1 kg muli
- pół pęczka kolendry
- 5 suszonych listków curry
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 dymki pokrojone w plasterki
- 2 cm korzeń imbiru
- 400 g mleczka kokosowego
- opakowanie żółtego curry
Na oliwie podsmażyć obrany i drobno posiekany czosnek, dymkę, starty imbir i pokruszone suszone liście curry. Po około minucie dodajemy pastę curry i smażymy kolejną minutę. Kiedy aromaty zaczną się uwalniać dodajemy mleko kokosowe i zagotowujemy. Kalafiora myjemy, kroimy w plastry i gotujemy w mleczku kokosowym z przyprawami ok. 5 minut. Świeże mule dorzucamy do garnka z curry, przykrywamy pokrywką i co jakiś czas potrząsamy. Gotujemy do momentu kiedy wszystkie mule się otworzą. Podajemy posypane kolendrą ze świeżym pieczywem.
Bardzo piękne i smaczne danie, uwielbiam mule 🙂
Pozdrawiam !
Bardzo dziękuję i polecam przepis:)!!!