Lato w mieście potrafi być piękne. Nocne seanse na świeżym powietrzu, prasówka w pełnym słońcu i owoce morza jedzone prawie codziennie, tylko morza brak….
SKŁADNIKI NA 4 DUŻE PORCJE:
- 1/2 kg krewetek królewskich obranych z pozostawionymi ogonkami
- 1/2 kg kalmarów pociętych w krążki
- 150 g mąki
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- 1 litr oleju do smażenia
- 1 limonka
- garść pociętej natki pietruszki
SOS CHILLI:
- 6 papryczek chilli
- 1/3 szklanki wody
- łyżka brązowego cukru
- 4 ząbki czosnku
- łyżka octu ryżowego
SOS Z AWOKADO:
- 2 małe, lub 1 duże dojrzałe awokado
- 1/2 pęczka pietruszki
- łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
- 100 ml jogurtu greckiego
Sos chilli: papryczki i czosnek tniemy w plastry, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień pod sosem, dodajemy cukier i gotujemy ok. 15 minut, pod koniec gotowania dodajemy ocet. Całość miksujemy w blenderze. Sos pomimo pestek chilli ma idealną pikantność.
Sos z awokado: Wszystkie składniki sosu miksujemy w blenderze tuż przed podaniem, aby awokado nie ściemniało.
W misce mieszamy przesianą mąkę z solą i świeżo mielonym pieprzem. Osuszone owoce morza obtaczamy w mące z dodatkami. W garnku rozgrzewamy olej na który wrzucamy owoce morza i smażymy ok 4 minuty. Odsączamy z nadmiaru oleju na papierowych ręcznikach i podajemy skropione cytryną, posypane natką z sosami do maczania.