MIGDAŁOWE BEZIKI CZYLI PYSZNE MAKARONIKI Z BIAŁĄ, CYTRUSOWĄ CZEKOLADĄ

7Zmierzyłam się z kolejną cukierniczą legendą. Po przewertowaniu wielu przepisów i dwóch fiaskach, z trzeciej próby wyszłam z tarczą. Makaroniki są pyszne. Mocno migdałowe, chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Krem z białej czekolady i cytrusów delikatnie podkreśla migdałowy smak ciasteczek. Pyszny i szybki deser!

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 2 białka jajek
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki deserowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • otarta skórka z 1 pomarańczy

W miseczce mieszam zmielone migdały i cukier puder. Ubijam białka na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaję wymieszane suche składniki i delikatnie mieszam masę. Na papierze do pieczenia odrysowuje kółka i szprycą cukierniczą nakładam migdałową masę. Uderzam blachą z surowymi makaronikami kilka razy o blat i piekę przez ok. 10 minut w temp. 170 stopni.

mix

 

W małym rondelku rozpuszczam białą czekoladę i dodaję śmietanę, sok z cytryny i otarte skórki. Dokładnie mieszam i odstawiam do całkowitego ostygnięcia.

Wystudzone makaroniki nadziewamy kremem i podajemy posypane cukrem pudrem.

6

8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *