Tego lata stawiam na chłodniki! Kalafior to piękne i wdzięczne warzywo, które możemy wykorzystać w wielu konfiguracjach. W tym chłodniku połączyłam go z fenkułem i cytryną, zupa zyskała wspaniały anyżowo – cytrynowy aromat. Idealne orzeźwienie przy tropikalnych temperaturach:-)
SKŁADNIKI:
- 1 duży kalafior
- 1 bulwa fenkułu
- 1 dymka
- 2 ząbki czosnku
- otarta skórka z połowy cytryny
- 0,5 litra wody
- łyżka masła
- 200 ml śmietany 18%
Na maśle podsmażamy pocięty w plastry fenkuł, dodajemy cebulę w plasterkach, kalafior w różyczkach i na końcu czosnek. Wszystko smażymy ok. 4 minuty i zalewamy wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy ok. 15 minut. Zupę blendujemy na gładką masę. Po przestygnięciu dodajemy śmietanę i skórkę cytryny i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Chłodnik możemy podać czysty, lub z grzankami.