Bardzo lubię dania jednogarnkowe – rozgrzewające, aromatyczne, sycące. Do zapiekanki z wołowiny przymierzałam się od dłuższego czasu i muszę przyznać, że ta wersja przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Delikatne mięso zapieczone w bardzo aromatycznym gęstym sosie z kawałkami słodkich marchewek, szalotek i czosnku – fenomenalny jesienny lunch.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE ŚREDNICH KOKILEK:
- 600 g łopatki wołowej pociętej w dość niewielką kostkę
- główka czosnku – ząbki drobno posiekane
- 4 szalotki pocięte w ćwiartki
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy
- 6 marchewek – pociętych w plasterki
- 4 łyżki sosu Worcestershire
- łyżeczka kardamonu
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 1 gwiazdka anyżu
- łyżeczka kuminu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 jasne piwa
CIASTO:
- 300 g mąki
- 100 g masła
- 125 ml lodowatej wody
- sól
- jajko
Na maśle z oliwą podsmażamy warzywa ok. 4 minuty aż delikatnie się zarumienią, następnie dodajemy mięso i ponownie smażymy kilka minut. Do mięsa z warzywami dodajemy jedno piwo, oraz pozostałe przyprawy, następnie całość zagotowujemy i gotujemy ok. 1 godzinę na małym ogniu. Sos będzie się redukował dążymy do jego niewielkiej ilości, ale jednak mięso musi pozostać w płynie, dlatego w miarę potrzeb uzupełniamy sos pozostałym piwem. Ja zużyłam 1,5 butelki piwa i dusiłam wołowinę ok. godziny, czas ten jest w dużej mierze uzależniony od jakości mięsa.
Zimne masło łączymy z mąką i solą i dolewając wodę wyrabiamy na jednolitą masę. Wyrobione ciasto chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Kokilki wykładamy rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach ok. 15 minut. Do podpieczonych foremek wkładamy mięso z sosem, sosu powinno być dość sporo, w piekarniku podczas pieczenia większość płynu wyparuje. Jeśli zbyt mocno zredukowaliśmy sos, możemy do wypełnionych mięsem babeczek dolać piwo. Kolejnym płatek ciasta przykrywamy kokilki i ozdabiamy je wg. własnej fantazji, lub tylko nacinamy delikatnie na środku i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Podajemy z piwem i sałatą.