SAŁATA RZYMSKA/AWOKADO/ANCHOIS

IMG_5820aAwokado – tłuste, bogate w witaminy, pyszne. Uwielbiam je w sałatkach, pastach, dipach… w nieskończonej liczbie wariacji. Ta sałatka jest na prawdę wspaniała, połączenie chrupkiej rzymskiej sałaty, maślanego dojrzałego awokado i winegretu z bardzo wyrazistym anchois stanowi pyszną wariację. Pięknie wygląda podana z jadalnymi kwiatami, choć jesienią coraz o nie trudniej.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 3 szt. dojrzałego awokado
  • główka sałaty rzymskiej
  • anchois – pół puszki
  • łyżka posiekanych kaparów
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • oliwa
  • sok z połowy 1 cytryny

Drobno posiekany czosnek ucieramy w moździerzu z anchois. Szalotkę i kapary  siekamy drobniutko. Pastę z anchois i czosnku łączymy z kaparami, szalotką, musztardą i stopniowo mieszając rózgą dolewamy oliwę, tak aby powstała jednolita emulsja. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Awokado obieramy ze skóry, kroimy na ósemki i skrapiamy cytryną, aby nie ściemniało. Sałatkę mieszamy z dressingiem i podajemy ozdobioną jadalnymi kwiatami, lub świeżymi ziołami.

w

 

IMG_5821a

3 komentarze

Skomentuj sałatka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *