Czas owocowej rozpusty już za nami, a jabłka nie zaspokoją przez całą, długą zimę w pełni moich owocowych zachcianek. Na szczęście w sklepach dostępnych jest coraz więcej naturalnych przetworów z egzotycznych owoców. Do zrobienia tego sorbetu wykorzystałam pulpę z owoców mango, w której jedynym dodatkiem jest śladowa ilość soku cytrynowego. Pulpa jest tak pyszna, że można ją jeść łyżkami samą. Sorbet na jaj bazie z dodatkiem jogurtu to wyjątkowy, pyszny deser.
SKŁADNIKI:
- pulpa z mango ok. 500 g
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietanki 36%
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki kardamonu w proszku
- cukier – według uznania, ja nie dodałam
- łyżeczka wódki/likieru, aby sorbet nie był zbyt mocno zmrożony
Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu z kardamonem, aż aromat przyprawy się uwolni. Śmietankę studzimy i łączymy z pozostałymi składnikami sorbetu. Dokładnie mieszamy blenderem, a następnie gotową masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Po ok. godzinie ponownie blendujemy sorbet i powtarzamy tę czynność minimum 3 razy. Sorbet wyjmujemy ok. 10 minut przed podaniem, aby delikatnie odtajał. Podajemy samodzielnie, lub posypany wiórkami kokosowymi.