Smak wakacji, słońca, beztroskich dni i dobrego jedzenia – to wszystko reprezentuje to proste tureckie danie. Rewelacyjnie przyprawiona jagnięcina z dodatkiem orzeźwiających sosów przyjemnie połechce nasze kubki smakowe i zabierze nas w krótką podróż do Istambułu.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 500 g mielonej jagnięciny
- łyżka kuminu
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżka ziaren kolendry
- łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- garść świeżej kolendry
- szczypta soli
- 1 jajko
- tortille pszenne
- oliwa
- roszponka/rukola/sałata
- cytyna
SOS JOGURTOWY:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- pół pęczka kolendry
- pęczek mięty
- pół wyciśniętej cytryny
- szczypta pieprzu cayenne
SOS POMIDOROWY:
- szklanka passaty pomidorowej
- szczypta soli
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki kuminu mielonego
- pół łyżeczki cukru
- pół pęczka kolendry
Suche przyprawy-kumin, kolendrę,imbir, pieprz syczuański prażymy na suchej patelni, aż uwolnią się olejki eteryczne i miażdżymy w moździerzu. Cebulę tniemy w drobniutką kostkę, a czosnek miażdżymy. Mięso mieszamy z wszystkimi przyprawami, jajkiem, świeżą kolendrą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy sosy – sos jogurtowy – blendujemy wszystkie składniki, lecz niezbyt dokładnie, tak aby wyczuwalna była ich struktura – sos pomidorowy – na oliwie szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy passatę i gotujemy ok kwadrans, aż sos zgęstnieje,dodajemy przyprawy i świeżą kolendrę. Gotowe:-)
Mięso formujemy w małe ruloniki. Patelnie grillową rozgrzewamy, smarujemy łyżeczką oliwy i smażymy nasze kofty po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Na klasycznej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podgrzewamy pitę. Do ciepłej pity wkładamy kofty, liście sałaty, skrapiamy cytryną, polewamy sosami i zwijamy w rulon. Rewelacja!
1 komentarz