Jeśli jest jeszcze ktoś kto nie lubi cieciorki, to po tym przepisie ją pokocha. Przyznam, że danie powstało podczas czyszczenia lodówki. Rewelacyjnym dodatkiem były tu kawałki/skórki parmezanu, którego “piętkę” zawsze odkładam i wykorzystuję jako dodatek do zup, lub sosów. Słony, intensywny posmak dało moje ukochane anchois harmonijnie grając z pozostałymi dodatkami. Zdrowe, pyszne, jednogarnkowe danie, które zrobimy w 20 minut bez specjalnego wysiłku:-)
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 1 cebula
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 szt anchois
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżka masła
- kawałek 2 cm parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- jarmuż 2 gałązki
- młody szpinak
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
Na łyżce oliwy podsmażamy anchois do momentu aż fileciki się rozpadną. Do anchois dodajemy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, paprykę słodką i ostrą, pocięty w plasterki czosnek i zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut. Do potrawki dodajemy drobno pocięty, oddzielony od łodygi jarmuż, masło i świeży szpinak – gotujemy do zmięknięcia jarmużu czyli około 5 minut. Potrawkę podajemy danie z razowym chlebem i dodatkowym świeżym szpinakiem.