Kasza jaglana to ostatnio przebój mojej kuchni, dodaje ją do sałatek, robię szybkie dania typu sir-fry, lub jadam ją na słodko z owocami. Jej właściwości pro zdrowotne z dodatkiem pysznych młodych warzyw są nie do przecenienia. Poniższy przepis to miska pełna zdrowia- jaglanka doprawiona świeżymi ziołami, sokiem z cytryny, olejem rydzowym z dodatkiem surowych nowalijek, taki lunch mogłabym jeść codziennie!
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 3 liście młodego jarmużu
- 1 dojrzałe awokado
- 1/4 zielonego kalafiora
- 4 liście mangolda
- garść groszku cukrowego
- pistacje
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- garść świeżej mięty
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- olej rydzowy
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Studzimy i mieszamy z drobno pociętą pietruszką, miętą, sokiem z cytryny i olejem rydzowym. Liści jarmużu oddzielamy od twardej łodygi i drobno tniemy, łodygi mangolda także drobno tniemy, kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach, a awokado kroimy w plastry. Kaszę podajemy z surowymi warzywami, orzechami i doprawiamy solą, pieprzem i olejem. Pycha!
z awokado na pewno przepyszne 🙂
Kremowe awokado bardzo pokręca smak tej sałatki:-)