Dziś gramy w zielone:-)!!! Zielony groszek cukrowy, zielony młody kalafior, zielona dymka, zielony młody jarmuż, zielone szparagi, zielony koperek, zielona cukinia itd. Z tych wspaniałych zieloności ugotowałam zielone minestrone po polsku. Bulion, wyszedł mocno warzywny, zyskał delikatnie zielony kolor i intensywnie warzywny smak. Na zupę zużyłam połowę przygotowanego wywaru, połowę zamroziłam do późniejszego wykorzystania. Minetsrone podałam z domowym białym serem i świeżymi ziołami. Tak smakuje lato:-)
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
BULION:
- pęczek młodej włoszczyzny
- pęczek natki pietruszki
- 1 dymka
- pęczek świeżego lubczyku
- sól
- pieprz
ZUPA:
- 1/4 kg młodych małych ziemniaków
- garść groszku cukrowego
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka jarmużu młodego
- 1/2 główki zielonego kalafiora
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- biały ser do podania
Składniki na bulion zalewamy ok. 5 litrami zimnej wody, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Bulion odcedzamy powinniśmy mieć ok. 4 litry płynu. połowę płynu odstawiamy do ostygnięcia i zamrażamy, połowę wykorzystujemy do ugotowania zupy. Młode ziemniaki szorujemy pod zimną wodą, kroimy na ćwiartki i gotujemy w bulionie razem z posiekanym drobno koperkiem. Szparagi myjemy odłamujemy twarde końcówki, odcinamy główki, łodygi kroimy w plasterki i dorzucamy do bulionu. Młody jarmuż jest bardzo delikatny, ale mimo wszystko odcięłam łodygę a liście pokroiłam w paski, kalafiora pokroiłam w plastry, które rozpadły się na różyczki – jarmuż i kalafiora dokładamy na 15 minut przed końcem gotowania zupy. Kiedy ziemniaki są już prawie ugotowane dorzucamy groszek cukrowy i główki szparagów. Gotujmy jeszcze ok. 3 minuty i podajemy. Zupę podajemy posypaną dodatkowo świeżym szczypiorkiem, lub/i białym serem. Pycha!
Ten post dostępny jest także w języku: angielski