MINI GALETTE Z POZIOMKAMI I JAGODAMI

D71A6704Przy okazji robienia tarty tatin z truskawkami została mi połowa kruchego ciasta. Wycięłam z niej szklanką małe kółeczka, wypełniłam owocami, które latem zawsze mam w lodówce i zapiekłam z karmelem. Ciasteczek wyszło 12 szt. i niestety zniknęły tego samego dnia. Maślane kruche ciasto, owoce i karmel -czy może być lepszy podwieczorek?

SKŁADNIKI:

  • ciasto jak z tego przepisu
  • owoce: jagody, maliny, poziomki
  • 20 g cukru
  • 1/2 łyżki masła
  • łyżeczka soku z cytryny

W rondlu o grubym dnie podgrzewamy cukier, aż zacznie się rozpuszczać, dodajemy masło, sok z cytryny i podgrzewamy chwilę.

Ciasto rozwałkowujemy wypełniamy owocami, zaginamy brzegi do środka, a owoce polewamy niewielką ilością karmelu.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min. Podajemy ciepłe lub zimne, obydwie wersje są pyszne:-)

D71A6706

D71A6724D71A6717

Ten post dostępny jest także w języku: angielski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *