Przy okazji robienia tarty tatin z truskawkami została mi połowa kruchego ciasta. Wycięłam z niej szklanką małe kółeczka, wypełniłam owocami, które latem zawsze mam w lodówce i zapiekłam z karmelem. Ciasteczek wyszło 12 szt. i niestety zniknęły tego samego dnia. Maślane kruche ciasto, owoce i karmel -czy może być lepszy podwieczorek?
SKŁADNIKI:
- ciasto jak z tego przepisu
- owoce: jagody, maliny, poziomki
- 20 g cukru
- 1/2 łyżki masła
- łyżeczka soku z cytryny
W rondlu o grubym dnie podgrzewamy cukier, aż zacznie się rozpuszczać, dodajemy masło, sok z cytryny i podgrzewamy chwilę.
Ciasto rozwałkowujemy wypełniamy owocami, zaginamy brzegi do środka, a owoce polewamy niewielką ilością karmelu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min. Podajemy ciepłe lub zimne, obydwie wersje są pyszne:-)
Ten post dostępny jest także w języku: angielski