Wytrawna tarta z bardzo intensywnym kozim serem, brzoskwiniami i rozmarynem to świetne, letnie połączenie smaków, jednak dla zdecydowanych miłośników serów 🙂 W przepisie podaję proporcje na perfekcyjne ciasto kruche bez jaj, do tarty wykorzystałam połowę ciasta, pozostałą część można zamrozić, lub upiec drugą tartę. Pomimo upałów w nocy domowa piekarnia produkowała sezonowe przysmaki 🙂
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- 1/4 szklanki lodowatej wody
- szczypta soli
FARSZ:
- 1/2 kg brzoskwiń
- 150 g twarogu
- 150 g sera koziego BLUE WAŃCZYK! – cudo!!!!
- rozmaryn
Składniki na ciasto mieszamy w misce, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Połowę ciasta rozwałkowujemy cienko i wkładamy to formy ok. 23 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto podpiekamy około 10 minut. Na przestudzony spód wykładamy twaróg, pokrojone w grube plastry brzoskwinie, rozmaryn i kruszymy ser kozi. Tartę wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 20 minut. Smacznego!
Ten post dostępny jest także w języku: angielski