WYTRAWNA TARTA Z BRZOSKWINIAMI, ROZMARYNEM I KOZIM SEREM

D71A8175Wytrawna tarta z bardzo intensywnym kozim serem, brzoskwiniami i rozmarynem to świetne, letnie połączenie smaków, jednak dla zdecydowanych miłośników serów  🙂 W przepisie podaję proporcje na perfekcyjne ciasto kruche bez jaj, do tarty wykorzystałam połowę ciasta, pozostałą część można zamrozić, lub upiec drugą tartę. Pomimo upałów w nocy domowa piekarnia produkowała sezonowe przysmaki 🙂

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 1/4 szklanki lodowatej wody
  • szczypta soli

FARSZ:

  • 1/2 kg brzoskwiń
  • 150 g twarogu
  • 150 g sera koziego BLUE WAŃCZYK! – cudo!!!!
  • rozmaryn

Składniki na ciasto mieszamy w misce, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Połowę ciasta rozwałkowujemy cienko i wkładamy to formy ok. 23 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto podpiekamy około  10 minut. Na przestudzony spód wykładamy twaróg, pokrojone w grube plastry brzoskwinie, rozmaryn i kruszymy ser kozi. Tartę wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 20 minut. Smacznego!

D71A8184

Ten post dostępny jest także w języku: angielski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *