CIASTECZKA Z BIAŁYM SEREM I JAGODAMI Z BAZYLIĄ

D71A8157-2Sezonowe wypieki z owocami królują obecnie we wszystkich domach i nie ma się co dziwić, całą zimę czekamy na tę ferię kolorów i wzorów na straganach. Na pinterest zachwyciły mnie zdjęcia mini pie’ów z brzoskwiniami, a że miałam nadprogramowe jagody natychmiast powstała błyskawiczna jagodowa wersja tych ślicznotek. Ciasteczka robi się błyskawicznie i jeszcze szybciej zjada. Nie są zbyt słodkie, dlatego dla łasuchów jest wersja z dodatkowym cukrem pudrem. Pyszności!

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 1/4 szklanki lodowatej wody
  • szczypta cukru

FARSZ:

  • 200 g jagód
  • 2 łyżki cukry
  • 100 g twarogu
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • garstka świeżych liści bazylii
  • jajko

Składniki na ciasto mieszamy w misce, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Na 10 szt. użyłam połowę ciasta, którą podzieliłam na 2 równe części, jedną chowamy do lodówki, druga cieniutko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka.

Składniki farszu oprócz jajka mieszamy i nakładamy na wycięte kółka. Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta, wycinamy kółka tej samej wielkości co podstawy i delikatnie naciągamy nakładając na ciasto z farszem, brzegi przyciskamy widelcem. Ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy cukrem i nacinamy na krzyż, aby soki i para miały ujście w trakcie pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy ciastka na ok. 15 minut. Podajmy posypane cukrem pudrem.

D71A8161

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *