CURRY Z BAKŁAŻANA

D71A9402Czuje się oszukana przez pogodę, jest nadal sierpień, a jesień rozgościła się za oknem na dobre 🙁 Gradobicie i zawieruchy powodują,  że mam ochotę na dania jednogarnkowe, aromatyczne i rozgrzewające, wnoszące jeszcze odrobinę słońca w końcówkę lata. Bakłażana będę eksploatować tej jesieni na różne sposoby, a to błyskawiczne curry na pewno podbije Wasze serca 🙂

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 1 duży, lub 2 małe bakłażany
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 cebule czosnkowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 4 duże pomidory malinowe
  • 1 pikantna papryczka czereśniowa
  • 1,5 łyżki czerwonej pasty curry
  • jogurt grecki
  • oliwa z chili
  • mięta/kolendra

Bakłażana kroimy w kostkę, cebulę w ćwiartki, pomidory w ósemki, czosnek i imbir ścieramy na tarce, papryczkę czereśniową oczyszczamy z pestek i tniemy w plastry. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pastę curry, imbir, czosnek i ostrą papryczkę, dodajemy bakłażana z cebulą. Warzywa smażymy aż lekko zbrązowieją, dodajemy pomidory,  i gotujemy ok. 15 minut. Curry podajemy z gęsty greckim jogurtem skropionym oliwą i świeżymi ziołami.

D71A9407

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *