Dania przypadkowe, dania śmieciowe, to często najsmaczniejsze obiady, tak tez powstał ten szybki kurczak. Sos na bazie resztek z lodówki z kurczakiem podsmażonym na maśle, okazał się strzałem w dziesiątkę. Świeże zioła, sezonowe owoce….porządki w lodówce bywają inspirujące 🙂
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 8 szt udek kurczaka ze skórą
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1 cebula cukrowa
- 2 ząbki czosnku
- rozmaryn
- świeże liście laurowe
- 40 ml jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 6 brzoskwiń
- 250 ml bulionu
- 1 papryczka chili
W rondlu na rozgrzanym maśle smażymy kurczaka skórą do dołu. Po około 5 minutach dodajemy miód, aby skórka ładnie nam się zarumieniła. Dodajemy czosnek, cebulę, 4 brzoskwinie, chili i zioła i podsmażamy aż aromaty się uwolnią. Mięso zalewamy bulionem, sosem sojowym i sosem worcestershire. Mięso dusimy bez przykrycia ok. 40 minut. Wyjmujemy z garnka mięso i blendujemy sos, ponownie podgrzewamy kurczaka z dodatkiem gładkiego sosu i pociętymi w ćwiartki pozostałymi brzoskwiniami. Redukujemy sos przez kilka minut. Danie podajemy z dodatkiem świeżych ziół.