Moja miłość do bakłażanów i dyni ujawni się w tym sezonie jeszcze niejednokrotnie. Ten przepis to jedna z wariacji na faszerowane bakłażany. Taki obiad to wspaniała kompozycja jesiennych smaków, samo złoto straganów. Staram się omijać szerokim łukiem rynki i ryneczki, inaczej za każdym razem wracam z dynią, pomidorami, cukinią czy bukietem z pietruszki. Niestety ten jesienny warzywny raj tak szybko odchodzi….
SKŁADNIKI:
- 2 średnie bakłażany
- 1 duży pomidor
- 4 plastry boczku
- 2 ząbki czosnku
- plaster dyni upieczony jak tu
- ser feta
- świeże ziola
- 50 g sera dojrzewającego sera cheddar
- sól
- pieprz
Bakłażany pieczemy ok. 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika warzywa studzimy przez chwilę, przekrawamy na pół i wydrążamy. Miąższ bakłażanów siekamy. Na suchej patelni podsmażamy posiekany drobno boczek, dodajemy posiekanego pomidora, czosnek, i bakłażana. Warzywa smażymy przez ok. 5 minut odparowując soki.Podsmażony farsz nakładamy ponownie do wydrążonych bakłażanów, posypujemy cheddar, pokrojoną w kostkę dynią i zapiekamy ok. 10 minut w 160 stopniach. Wyjęte z piekarnika bakłażany podajemy z pokruszoną fetą i świeżymi ziołami.
R-E-W-E-L-A-C-J-A! :)))
Dziękuję 🙂
Ależ muszą być dobre! 🙂
są 🙂 polecam!!!