PYSZNE FASZEROWANE BAKŁAŻANY

D71A0054Moja miłość do bakłażanów i dyni ujawni się w tym sezonie jeszcze niejednokrotnie. Ten przepis to jedna z wariacji na faszerowane bakłażany. Taki obiad to wspaniała kompozycja jesiennych smaków, samo złoto straganów. Staram się omijać szerokim łukiem rynki i ryneczki, inaczej za każdym razem wracam z dynią, pomidorami, cukinią czy bukietem z pietruszki. Niestety ten jesienny warzywny raj tak szybko odchodzi….

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 duży pomidor
  • 4 plastry boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • plaster dyni upieczony jak tu
  • ser feta
  • świeże ziola
  • 50 g sera dojrzewającego sera cheddar
  • sól
  • pieprz

Bakłażany pieczemy ok. 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika warzywa studzimy przez chwilę, przekrawamy na pół i wydrążamy. Miąższ bakłażanów siekamy. Na suchej patelni podsmażamy posiekany drobno boczek, dodajemy posiekanego pomidora, czosnek, i bakłażana. Warzywa smażymy przez ok. 5 minut odparowując soki.Podsmażony farsz nakładamy ponownie do wydrążonych bakłażanów, posypujemy cheddar, pokrojoną w kostkę dynią i zapiekamy ok. 10 minut w 160 stopniach. Wyjęte z piekarnika bakłażany podajemy z pokruszoną fetą i świeżymi ziołami.

D71A0023-2

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *