MŁODY JAŚ Z PANCETTĄ I PARMEZANEM

D71A0792Kiedy na ryku udało mi się dostać tegoroczną fasolę “Jaś” wiedziałam, że oprócz klasycznej wersji po bretońsku poeksperymentuję z różnymi daniami, dziś pierwsze z nich. Jest to wariacja na temat klasyka, czyli “biała” fasolka po bretońsku. Jest pyszna. Jasiowe wariacje to moje odkrycie tej jesieni. Jest sycąco, pysznie i rozgrzewająco:-)

SKŁADNIKI:

  • 300 g fasoli Jaś
  • 10 dag pancetty
  • 2 plastry wędzonej słoniny
  • 1 cebula
  • parmezan wedle uznania
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 świeże listki laurowe
  • oliwa
  • 0,5 l bulion
  • sól
  • pieprz

Młodą fasolkę namaczamy na 2 godziny w zimnej wodzie ( suszoną zostawiamy w wodzie na noc ). W garnku o grubym dnie podsmażamy pociętą w cieniutkie słupki słoninę i pancettę. Do wytopionego tłuszczu  dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, smażymy aż delikatnie zmięknie, dodajemy czosnek i liść laurowy. Odcedzoną fasolę wraz z bulionem dokładamy do podsmażonych warzyw z mięsem, zagotowujemyi gotujemy,aż płyn odparuje o 2/3 a fasolka zmięknie, doprawiamy solą, pieprze i podajemy posypane parmezanem.

D71A0836

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *