PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI Z PULPETAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY

IMG_9009a

IMG_9009aPyszne jednogarnkowe danie z młodymi warzywami i pieprznymi pulpetami. Wraz z pojawiającymi się nowalijkami kompozycja w garnku może się dynamicznie zmieniać i rozrastać. Danie wymaga minimalnego nakładu pracy a efekt -pycha!

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 6 młodych ziemniaków
  • 2 pętka białej kiełbasy
  • 6 szalotek
  • 1/2 pęczka dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki do podania
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.  Wyciskamy z flaka farsz białej kiełbasy i doprawiamy pieprzem. Mięso dobrze wyrabiamy i formujemy małe kuleczki. W naczyniu do zapiekania układamy umyte, ale nieobrane ziemniaki, pulpety, obrane szalotki, pocięte na 4 cm kawałki dymki i nieobrane ząbki czosnku. Całość solimy obkładamy masłem i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 20 minut co jakiś czas obracając warzywa i polewając je powstałym w trakcie pieczenia sosem. Pieczemy aż ziemniaki zmiękną. Danie podajemy udekorowane młodą natką pietruszki. 

IMG_9018a

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *